Verkkokurssivalmennus niille, jotka haluavat rakentaa liiketoimintaa verkossa
Takaisin blogin etusivulle
Yhtiömuodon valinta

Mitä kannattaa huomioida yritysmuotoa valittaessa?

#kommandiittiyhtiö #osakeyhtiö #toiminimi #yhtiömuodot #yksityinenelinkeinonharjoittaja kevytyrittäjyys uskalla yrittää yrittäjyys yrittäjä yrityksen perustaminen yritysmuoto Mar 04, 2022

Yksi lähtökohta on se, montako ihmistä on perustamassa yritystä. Yksin voit perustaa toiminimen ja osakeyhtiön (tarvitaan vain varahenkilö), useampi perustaja tarvitaan kommandiittiyhtiöön ja avoimeen yhtiöön, myös osakeyhtiön voi perustaa useampi henkilö. 

​Vertaile myös verotukselliset asiat, yrittäjän palkanmaksuasiat sekä vakuutus, matka yms. etuusasiat. Verotusta kannattaa tarkastella liikevaihtotavoitteiden perusteella, koska esim. toiminimessä kaikki tulo on yrittäjän henkilökohtaisen verotuksen alaista tuloa. Jos siis yritys tekee hyvää tulosta, voi olla kannattavampaa toimia Oy -muotoisena.

Jos sinulla tulee paljon työmatkakuluja, toiminimessa et voi maksaa itsellesi matkakorvauksia. Matkat voidaan vähentää vasta lopullisessa verotuksessa. Kommandiittiyhtiössä (ky) ja osakeyhtiössä (Oy) voit maksaa kilometrikorvauksia itsellesi. Samoin voit huolehtia työhyvinvointiasioista hiukan eri tavalla, kun yhtiömuotosi on ky tai Oy ja maksat palkkaa itsellesi. Toiminimessä ja ky:ssä voit ottaa palkkasi vaihtoehtoisesti omina ottoina, jolloin "säästät" hiukan palkan sivukuluissa. Osakeyhtiössä maksetaan palkkaa ihan normaalisti.

Osakeyhtiön ja toiminimen voi perustaa verkossa, mutta avoin yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustamisasiakirjat on lähetettävä paperiversiona. 

Muun muassa tällaisia asioita kannattaa pohtia, kun tekee valintaa yritysmuodossa. Mieti siis hiukan pitemmän ajan suunnitelmaasi. Joillakin aloilla myös yrityksen luotettavuus ja uskottavuus sekä vastuukysymykset ovat tärkeitä. Tällöin osakeyhtiö voi olla ainoa järkevä vaihtoehto. Osakeyhtiö mielletään oikeaksi, isoksi ja luotettavaksi yritykseksi, kun taas toiminimi luo mielikuvan pienestä yrityksestä.

Osakeyhtiön on voinut 1.7.19 lähtien perustaa ilman 2500€ pääomasijoitusta. Jos kuitenkin haluat yhtiölle pääomaa perustamisvaiheessa, sinun on tehtävä ja lähetettävä perustamisasiakirjat paperisena. 

Voiko toiminimen muuttaa osakeyhtiöksi?

Kyllä voi muuttaa, mutta samalla muuttuu mm. y-tunnus. Muutos on hiukan hankala toteuttaa, joten, kun teet päätöksiä yritysmuodosta, mieti tarkkaan mitä haluat yrittäjyydeltäsi. Jos haluat kasvaa ja menestyä, järkevämpää on aloittaa vaikka kommandiittiyhtiönä, jos et halua suoraan perustaa osakeyhtiötä. Ky on helpompi vaihtaa osakeyhtiöksi myöhemmin.
 

Tarja - yritysvalmentaja ja mentori

Tule mukaan yhteisöön  - opi yrittämisestä!

Uutisia, tukea, sparrausta, tietoa ja uusia kertomuksia yrittäjyydestä ajantasaisena tietona. 

TULE MUKAAN - klikkaa tästä

 

Tilaa vinkkejä ja tietoa yrittäjyydestä

Inhoan spämmäystä yhtä paljon kuin sinä. Saat vain sinulle hyödyllistä tietoa ja voit poistua milloin haluat listalta. Katso Tietosuojaseloste sivun alalaidasta.